Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
31. Sij. 2015, 13:05:25

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Vijesti
Molimo nove članove da čitaju i pridržavaju se
PRAVILA FORUMA
kako bi isti ostao pregledan.
 
Zahvaljujemo,
AiM Tim


New man in town

P.pw - Shorten urls and earn money!
Izmjeni temu


Statistika
Ukupno Postova: 244605
Ukupno Tema: 4873
Online danas: 9
Online ikada: 7506587
(05. Lis. 2006, 19:00:37 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] Dolje Ispis
Autor Tema: VAŽNO: Prerasli korjenovi, krivi zagriz i CHIN - SLING!  (Posjeta: 6364 )
mara
Administrator
Pathfinder
*****
Offline Offline

Spol: Ženski
Starost : 28
Lokacija: Zagreb
Postova: 9159« : 28. Kol. 2008, 12:11:06 »

KRIVI ZAGRIZ I IZDUŽENI KORJENI ZUBI

Krivo zagrizni (nepravilno preklopljeni) zubi su zubi koji nisu  ispravni i previše rastu.
Često se prerastanje na prednjim i stražnjim zubima događa u isto vrijeme, iako se češće pojavljuje samo na zubima u frontalnoj regiji. Mogućnost žvakanja se smanjuje, prednji zubi se normalno više ne troše. Donji zubi rastu  ponekad i prema jeziku, dok gornji zubi rastu prema licu. Preveliki zubi sprječavaju normalno žvakanje i jedenje hrane i mogu uzrokovati rane i ozljede u ustima.

Krivac za krivi zagriz može biti genetika, posebno u slučajevima gdje zamorci mlađi od dvije godine imaju krivi zagriz. Trauma ili infekcija može štetiti zubima, predispozicija su za i pogrešan rast uzoraka. Bolesti u kombinaciji s promjenama obrazaca prehrane (smanjen unos, meka hrana) može dopustiti da  zubi prerastu i dovesti do krivog zagriza. Krivi zagriz je ponekad povezan sa srčanim problemima.

ČLANAK Dr. Loïc Legendre O MALOCCLUSION - U KOD ZAMORACA, ČINČILA I ZEČEVA - SVAKAKO PROČITAJTE!!! - http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=339280

Slika prikazuje: Zamorac na slici ne moze zatvoriti usta do kraja zbog razvucenih misica vilice cemu je uzrok izduzivanje korijenova obraznih zubiju


ZNAKOVI KRIVOG ZAGRIZA

Zamorac može imati velike poteškoće pri hranjenju, može prebirati po hrani ili može biti anoreksičan (ne jesti ništa). Usta zamorca sa krivim zagrizom mogu biti obješena i  lagano otvorena. Dok većina vlasnika primijeti da nešto nije u redu, njihov ljubimac je već izgubio znatnu količinu težine i može imati ono što je pod nazivom "Slinavac". Usta više ne može u potpunosti zatvoriti (zbog preraštenih zubi),  podbradak može biti mokar Najvažnija stvar što vlasnik zamorca može učiniti za svoje kućne ljubimce je da ga izvaže tjedno! Primjećivanje postupnog mršavljenja prije negoli je vaš zamorac ozbiljno bolestan i oslabljen, je esencijalno.

Pinta predlaže promatranje vašeg zamorca za sljedeće znakove upozorenja krivog zagriza:
   Da li izgleda dok žvače kao da je nešto uhvaćeno u njegova usta pa on to pokušava maknut?
   Da li pretjerano miče ušima dok žvače?
   Ima li iscjedak iz očiju ili nosa (može ukazati na apces)?
   Da li izgleda kao da žvače na jednu stranu?
   Jesu li prednji zubi jednake duljine i u jednakoj liniji?
   Da li jede jednakom brzinom kao drugi zamorci?
   Da li može razgristi i progristi?
   Može li pojesti i koru jabuke, a ne samo meso jabuke?
   Da li dok žvače (mrkvu posebno) poneki  komad ispadne iz njegovih usta?
   Da li uzme pelet u usta i nazad ga ispljune ?
   Da li pokazuje veliki interes u hranu, ali ne jede?
   Da li konstantno gubi na težini?
   Da li slini?


DIJAGNOZA

Pronalaženje veterinara za egzotične životinje ili životinjskog stomatologa koji imaju iskustva u liječenju zubi zamoraca je najbitnije. Mnogim zamorcima je bila krivo postavljena dijagnoza i krivi zagriz je ostao netretiran.
Uz to, postupni gubitak na težini su obično znakovi skorbuta zbog smanjenog unosa hrane. Neki veterinari tretiraju skorbut, ali previde krivi zagriz.
Previše veterinara je samo rezalo prednje zube i previdjelo preraštene kutnjake koji su bili uzrok problema.
Nemaju svi veterinari kvalifikacije, znanje i alat za pravilnu dijagnozu i tretiranje krivog zagriza ili za identifikaciju bilo kojeg drugog dentalnog problema.
Zato vam svakako savjetujemo da ukoliko uočite neke od gore navedenih znakova - obratite se veterinaru u kojeg imate povjerenja da će postaviti odgovarajuću dijagnozu na temelju svog iskustva i znanja. I svakako pogledajte koji su veterinari u preporuci foruma ZiP.
   
Pogledati "The Academy of Veterinary Dentistry ( Member List)" da li možda nema kojeg veterinara stomatologa u tvojoj blizini.

Fizički pregled se često radi pod anestezijom, premda početni pregled može bit napravljen i bez anestetika. Hillyer and Quesenberry su preporučili korištenje oktoskopa za pregledavanje stražnjih zubi, uz pomoć asistenta koji nježno obuzda životinju (jedna ruka na stražnjem dijelu , a druga na dijelu ramena/vrata). Separator usta također može pomoći pri pregledu. Instrument koji se zove "bone rounger"(kliješta za rezanje kosti) se može koristiti za podrezivanje zubiju. Upozorenje - nemojte pokušati sami zamorcu skračivati zube - obratite se stručnjaku!Pinta preporuča nekoliko stvari na koje treba obratit pozornost za vrijeme pregleda:

Da li je vet koristio separator usta?
Da li je vet napravio rendgenske slike da vidi da li ima znakova apcesa?
Da li je vet popipao vanjski dio čeljusti da vidi da li ima kakvih izbočenja(spurs)


LIJEČENJE

Krivo zagrizni (nepravilno preklopljeni) zubi se mrve i bruse (obicno pod anestezijom). Prednji zubi se mogu brusiti ili odrezati. Ali kako je moguce ostetiti zub prilikom rezanja, brusenje je preporucljivije. U nekim slucajevima, prase ce trebati brusenje zubiju svakih nekoliko tjedana.
Cheryl Hustwithin rodentolog joj je pokazao kako odrzavati zube cetiriju njenih zamoraca koji su patili zbog konstantnih problema sa zubima. Separatori za desni (slika gore) i zubna brusilica (nema slike) su nabavljeni od Cambridge Cavy Trust. Ove alate je dizajnirala Vedra Stanley-Spatcher i mogu se nabaviti direktno od nje u Engleskoj. Kliješta za rezanje kosti (koriste se za rezanje zubi) od Timesca. Veci od dva separatora drzi otvorenima prednje zube dok manji sluzi za drzanje obraza otvorenima. Zamorac se cvrsto umota u rucnik tijekom procedure koja se najcesce odvija bez anestezije. Cambridge Cavy Trust nudi poducavanje o stomatologiji  clanovima.

Zubi bi trebali biti odrezani pod kutem od 30 stupnjeva.

Pogledati sliku zubiju koja ilustrira kut od 30 stupnjeva i fotografije Paravatijenog zamorca prije i poslije dentalnog rada.


MALOCCLUSION PHOTOGRAPHSProblemi sa zubima mogu dovesti do toga da životinja prestane da jede.
Frakturu vilice može da izazove povreda (pad) ili jako griženje šipki na kavezu.
Apsces moze učiniti žvakanje bolnim.
Izduzenje korjena može se jedino dijanosticirati uz pomoć rendgena.
Pinta je imala veliki broj zamoraca koji su imali dentalnih problema koji su uspješno liječeni od strane iskusnog veterinara – zubara. Kod nas za savjet pitajte veterinara u kojeg imate povjerenja budući da ne postoje oni koji su se specijalizirali samo za područje zubi.

Pinta je odgovorila na nekoliko pitanja koji se tiču njege zuba:

1. Da li je kidanje kutnjaka isto što i turpijanje? (nismo sigurni i prijevod rečenice - Da li je kutnjak planning the same as filing? )
Da.

2. Da li zamorac mora svaki put dobiti anesteziju?
Da bi posao bio dobro odrađen, da!

3. Kako mjesečni zahvati utiču na starije zamorce?
Ukoliko zamorac nema srčanih smetnji, onda ne bi trebalo da bude problema.

4. Da li je postupak liječenja izduženih korjena isti kao i za izdužene kutnjake?
Ne, kutnjaci moraju biti više skračeni nego uobičajeno zbog izduženog korjena.


ISKRIVLJENOST VILICE

Pinta piše: Ponekad  se dogodi da vilica ostane „zaključana“ tako sto se zaglavi na rubu. Vilica bi se trebala pomjerati naprijed i nazad i sa strane u stranu.
Fizioterapeut za životinje moze vratiti vilicu unazad ukoliko je iskrivljena. Kod nas takvog fizioterapeuta nažalost nema. Ukoliko vaš veterinar razumije u čemu je problem, mogao bi namjestiti vilicu zamorca. Kada sam svom veterinaru pokazala problem sa vilicom koji je imao moj zamorac i opisala mu šta je fizioterapeut uradio, moj veterinar je uspio da namjesti vilicu. Fizioterapeut je lagano pomjerao donju vilicu naprijed – nazad dok nije škljocnula u normalan položaj. Quinn (zamorac) je morala nositi 5 noći nedjeljno Chin-sling sa umetkom koji je držao njenu donju vilicu na mjestu, kako bi njena vilica ostala poravnata.

Kada zamorac dobije sedative, svi mišići se opuste, tako da veterinar nije u mogucnosti da kaže da li je vilica iskrivljena ili ne.

Tretman sa toplim ručnikom , koji prata masaža vilice električnom četkom za zube može opustiti mišiće.

Mnogi veterinari vise vole da upotrebljavaju anestetike. Jedno od Pintinih zamoraca je imao srčanih problema, zbog čega, usljed stresa, nije mogao da podnese postupak vracanja vilice bez sedativa. Njen veterinar - zubar rutinski upotrebljava isofluran gas i razvio je metodu usljed koje dolazi do konstantnog dotoka gasa u nos. U cilju umanjivanja bola vezanog za dentalni rad, ona je upotrebljavala rimadyl, koji na kratko uklanja bol. (1 /12 od tablete od 25 mg jednom na dan za zamorca težine oko 1 kg).


CHIN – SLING (omča za bradu/vilicu)

malocclusion-  condition in which the upper and lower teeth do not fit
together properly. Stanje kada se gornji i donji zubi dobro ne preklapaju


S obzirom da je malocclusion (nepravilno preklapanje zuba) najčešće uzrokovano genetskim faktorima (ili, kao sto je već pomenuto, bolešću, povredama ili infekcijama), također se pretpostavlja da ligamenti i slabi mišići doprinose ovakvom stanju. Neki zamorci reagiraju jako povoljno na novi tretman koji podrazumijeva korišćenje savitljive omče za vilicu (chin - sling) koja drzi vilicu, omogućavajući stalni kontakt gornjih i donjih zuba. Jednak pritisak i otpor dovode to brušenja zuba jednih uz druge i pomaže zamorcu da povrati snagu viličnih mišića, čineći buduće skraćivanja zuba nepotrebnim. Ovaj tretaman daje najbolje rezultate nakon prvobitnog skraćivanja preraslih kutnjaka.

Evo slike kako izgleda:


Tekst preuzet sa - http://www.guinealynx.info/malocclusion.html

Najbolji primjer za prerasle zube je:
Prije operacije:


Poslije operacije:Žvakanje sijena ponekad nije dovoljno za zube zamoraca!Evo primjera jednog zamorca -iskustvo koje možda nekome pomogne:

Willie (zamorac) je imao probleme sa viličnim mišićima. Gubio je na težini, nakon čega su mu zubi skraćeni, ali on je i dalje nastavio da mršavi. Mislim da su mu zubi skraćivani 3 ili 4 puta i mogu reci da, i pored toga, činilo se da će umrijeti od gladi. Stavila sam ga na naslon stolice i posmatrala njegova usta odmah nakon skraćivanja zuba i vidjela da su mu usta poluotvorena. Odvela sam ga nazad kod dr. Legendre i ogorčeno se žalila da njegovi zubi i dalje drže njegova usta otvorenim. Dr.Legendre je tvrdio da je njegov zagriz savršen i da su kutnjaci u redu. A, onda mi je sinulo: „Nije problem u zubima, problem je u vilici“. Ostatak Willijeve price mozete procitati na http://guinealynx.info/chinsling.html

Mislim da smo mi bili prvi koji su uvidjeli povezanost izmedju maloclussion tj. nepravilnog preklapanja zuba i viličnih mišića. Sada dr. Legendrovi seminari i ovu informacija uključuju.

Još jedan nedavno otkriven uzorak nepravilnog preklapanja zuba je kada vilica postane raštimana i zaglavi se na jednom mjestu (obično na rubu). Slabi vilični mišići mogu jos vise doprinijeti ovom problemu. Fizioterapeut za životinje može vratiti vilicu u pravilan položaj, ali mišići moraju biti ojačani kako bi vilica ostala u tom položaju.

Veterinar nece primijetiti iskrivljenost vilice dok je životinja pod sedativima, jer su svi mišići i zglobovi opusteni. Iskrivljenu vilicu je lako napipati, jer je obicno zbijena i nepomična sa jedne ili obje strane. Donju vilicu treba pomjerati naprijed – nazad, gore – dolje. Dok zamorac žvaće, vilica bi se trebala pravilno pomjerati na zglobovima.

Vjerujem da su oslabljeni vilični mišići (usljed starosti) najčešći uzrok malocclusion-a kod odraslih/starijih zamoraca.

Slika prikazuje: Rostrocaudalna (ovo je objasnjenje za rostrocaudal=The axis of the vertebrate embryo that runs from head to tail. Also referred to as the anterior–posterior axis at early stages of neural development.) radiografija zamorca koja pokazuje krivulje donjih i gornjih obraznih zubi, takodjer i normalni nagib zagrizne povrsine straznjih zubiju. Ako je preklapanje savrseno omogucava savrseni pogled spoja celjustiKAKO OVO SPRIJEČITI?

Smanjiti ili potpuno maći pelete, prisiljavajući zamorce da kalorije dobijaju iz sijena i trave.
Dr. Legendre zagovara potpuno uklanjanje peleta.
Na taj način zamorci ce biti prisiljeni da kontinuirano zvacu kako bi nivo hranjivih sastojaka koji dobijaju iz sijena bio jednak onim koji dobijaju iz peleta.

Dr. Legendre mi je rekao da malocclusion kod divljih zamoraca nije prisutan u tolikom stupnju koliko je prisutan kod domaćih zamoraca. (on čak smatra da se maloclussion kod divljih zamoraca uopste i ne pojavljuje). Drugi istaknuti zubar – veterinar (David Crossley, mislim) je uradio istraživanje lobanje divljih zamoraca razlicite starosne dobi i zaključio da su zubi u savrsenom stanju. Ovakvo stanje je pripisao niskohranjivoj ishrani koja ih konstantno prisiljava da troše zube (a, samim tim, jačaju i vilične mišiće).

UZROCI MALOCLLUSION - A:
1)    genetika – obicno kod zivotinja ispod 2 godine starosti
2)   oslabljenih viličnih mišiča (TMJ) koje sprječava da se kutnjaci trose jedni od druge – obicno počinje da se primječuje kod životinja oko treće godine starosti
3)    iskrivljenost vilice – obicno uzrokovano oslabljenom vilicom sa jedne strane sto prouzrokuje nezgrapne pokrete koji dovode to toga da se vilica ’zaključa’ i ostane nepokretna. Ovo se najčešće dešava kod starijih zamoraca – dijagonalni inciziv ukazuje na problem na jednoj strani vilice, koji bi mogao biti ili iskrivljenost vilice ili TMJ

Tekst preuzet sa: http://www.guinealynx.info/forums/viewtopic.php?p=190461#190461


CHIN - SLING: REVOLUCIONALNO OTKRIĆE

Chin Sling je novi način u liječenju maloclussion-a izazvanog TMJ (Temporo Mandibular Joint Syndrome) izbjegavajući grubi dentalni tretman. Veliki broj maloclussion-a  je prouzrokovan TMJ sindromom, a ne genetskom iskrivljenošću vilice. Nakon prvobitnog skracivanja zuba, Chin-Sling daje potporu vilici, potpomaže prirodno trosenje zuba, kao i jačanje viličnih mišića.

Kada je Chin Sling pravilno postavljen, zamorac ce vrlo brzo zaboraviti da ga uopste i ima na sebi. Prva nekolika minuta nakon postavljanja Chin Slinga mogu biti iritantni, ali nakon toga ce ga moći nositi i danju i noću.

Ukoliko je nošenje Chin Slinga i dalje iritantno za zamorca, jako je vjerovatno da dentalno lijecenje nije dobro odradjeno. Ukoliko izduzeni korjenovi zuba nijesu dobro skraceni, nosenje Chin Slinga ce biti bolno. Pritisak na netretirani absces ce takođe izazivati bol. Isto tako, tokom nošenja Chin Slinga neobradjeni šiljci u zubima ce se usaditi duboko u obraze prilikom zvakanja.

Slike prikazuju: Headgear izrezan iz 1 milimetarskog neoprena sa čičak sistemom zatvaranja.
Zatvoreni neoprenski headgear. Primjecuje se da su čičci sa gornje strane radi lakseg rukovanja. Otvori sa strane omogucavaju slobodu ušima zamorca
Pintin dnevnik

Moj zamorac (star 3 godine i koji je imao maloclussion) je išao na skraćivanje kutnjaka jednom mjesecno.Uprkos redovnom odrzavanju kutnjaka, Willie je gubio na težini. Posmatrala sam ga dok jede, kao i kada ne jede, i primijetila da njegova usta vise opusteno- uvijek pomalo otvorena. Kontrola sa dr. Legende je pokazala da ima savrsen zagriz. Sjetila sam se da mi je dr. Legendre spominjao njegovu kolekciju lobanja zamoraca i činčila koji su patili od maloclussion- a, kao i istrošenih viličnih kostiju. Upravo to me je postaklo da razmisljam da je problem do vilice (u ligamentima ili mišićima) ,a ne do zuba.

Odveli smo Willija kod fizioterapeuta za životinje, Cynthia Webster. Ona je sumnjala da je opuštenost vilice prouzrokovana ligamentima i pretpostavljala da postoji mišićni problem: kako je stario, Willijevi vilićni mišići su postajali labavi, otežavajući žvakanje i dovodeci do prerastanja kutnjaka. Stimulacija električnim šilom je izazvala reakciju mišica i došli smo do zaključka da mu je potrebna terapija koja bi stimulisala njegove mišiće, kao i nesto sto bi drzalo vilicu na mjestu, nesto savitljivo, čvrsto i što ne bi ometalo njegovo disanje.

Našla sam komad neoprana (vrsta sintetičke gume), Velcro, i dizajnirala Chin Sling. Dva puta na dan smo stumulisali njegove mišiće električnom četkicom za zube. Po 2 minuta sa obje strane i 1 minut ispod brade kako bi stimulisali i jezični mišić. Razlika je bila zapanjujuća. Njegova usta vise nijesu visila opusteno. Kao da je bio drugi zamorac, aktivan i živahan. Cynthia Webster vjeruje da je Willie patio od hronične glavobolje koju je prouzrokovala njegova opustena vilica, i sada, posto su njegovi mišići bili stimulisani, a vilica poduprijeta, glavobolja ili bolovi u vilici su nestali, omogućavajuci mu da jede bez bola. 

 Wiiliiju je prvu put dijagnoziran malocclusion u Novembru / Studenom, 1999. Skraćivanje kutnjaka je trebalo obavljati svake četiri nedjelje do Januara / Siječnja 2000, kada je počeo da nosi Chin Sling. Od tada skraćivanje zuba više nije bilo potrebno. Njegova malocclusion je bila kontrolisana uz pomoć Chin Sling-a. Sada je star već 5 godina (Avgust / Kolovoz, 2001).

Za izradu Chin Sling-a koristila sam 1/8“ neopren i čičak traku. Od neoprena se prave ronilačka odijela, te je stoga čvrst, a ipak savitljiv i ne ometa disanje. Napravila sam Chin Sling dužine 7 ½ inča, a u širini je imao 1 inč i to na najširem dijelu. Mala „krila“ su bila prikačena na vratu kako bi ušni otvori ostali otvoreni i kako bi se uklonio pritisak iza ušiju. Ukoliko ovo ne uradite, uši će nateći.

Nuspojave: Ukoliko je Chin Sling prezategnut, očne veznice će nateći. Otok će se maći kada maknete Chin Sling. Takođe moze doći i do gubitka dlake usljed nošenja Chin Slinga, ali će ona ponovo izrasti.

Tekst je preuzet sa http://www.guinealynx.info/chinsling.html gdje možete pročiteti kako se iz dana u dan priča razvijala.


UKOLIKO VAM SE ČINI DA VAŠ ZAMORAC IMA PROBLEMA SA ZUBIMA – gubitak težine, balavi, teško žvaće – pri čemu vaš veterinar ne može ništa uočiti, zahtijevajte rendgensko snimanje.


Evo još jedne priče kako je tekao postupak dijagnosticiranja i lječenja:

Bloom (zamorčica) je ispoljavala sve znake koji su ukazivali na problem sa zubima – jezik joj je bio natečen. Bila sam prilično ubijedjena da je problem bio u kutnjacima i u petak tražila od veterinara da je uspava i pogleda njene zube. Nakon pregleda bez uspavljivanja, veterinar je dosao do zaključka da su svi zubi u dobrom stanju.

Nakon dugog češkanja po glavi, Bloom je dobila injekciju Dexamethasona da umanji otok. U subotu njen jezik mi se činio dobro, ali su usne i dalje bile natečene i odvela sam je po još jednu injekciju Dex-a. Ovog puta je dobila veću dozu. Došli smo do zaključka da ako se makao otok sa jezika, onda bi se oticanje moglo pripisati alergiji od jabuka.

U nedjelju je Bloom izgledala još bolje, a u ponedjeljak, na pregledu kod veterinara, sve je bilo u odličnom stanju. U ponedjeljak veče dejstvo Dex-a je prestalo i ona je bila u lošem stanju, depresivna, balila je i nije jela.

Odlučila sam da je vrijeme da se obratim dr. Legendre. Dr. Legendre je uspavao Bloom u utorak i dobro pregledao njena usta. Na očigled nista se nije činilo loše, malo prerasli zubi, ali nedovoljno da izazivaju problem. Dr. Legendre je skratio zube pod uglom od 15 stepeni i zatim napravio rendgenski snimak.

Slika prikazuje: Produljenje zubiju u podrucju obraza u donjem dijelu vilice koje uzrokuje zatocenje jezika i sprijecava gutanje. Posljedica je gladovanje


Dijagnoza: Prerasli zubi i u gornjoj i u donjoj vilici. Ovaj problem je jedino moguce uočiti pomoću rendgenskog snimka. Ukoliko čekate da se problem ispolji do te mjere da ga je moguče uočiti u ustima, moze biti kasno. Ukoliko stvar ode predaleko, prerasli korjenovi zuba mogu uticati na očne šupljine i i sinuse, uzrokujući suzne oči i ispupčene očne jabučice. Dr. Legendre je smatrao da smo problem uočili na vrijeme. Prerastanje zuba je moguce sprijeciti ukoliko su kutnjaci u stalnom kontaktu pri čemu dolazi do stalnog trošenja. Dr. Legendre je takodje uoćio da ukoliko gurne desni na dolje, zubi izgledaju jos duži. Pretpostavljam da, pored natečenih jezika i usana, i desni su bile natečene. Bilo je očigledno da iritacija koju su izazvali prerasli korjenovi je izazvala i otok. U takvom stanju, svaki moguci zalogaj izaziva neizdrživ bol.

Dr. Legendre je uradio, tzv. amputaciju krunica zuba (moderan termin za veoma kratko skraćivanje zuba), kako bi nadoknadio za prerasle korjenove i uklonio pritisak dok Bloom bude žvakala. Prepisao joj je Meloxicam koji je dobijala naredna 3 do 4 dana u cilju smanjenja bola, i zakazao naredno rendgensko snimanje za  4 do 5 nedjelja da bi vidio kako ce izgledati korjenovi zuba.

Bez rendgenskog snimka, Bloomin problem nikada ne bi bio dijagnoziran, a bol bi postajao sve jači i jači.

Pitam se da li su veterinari upoznati sa činjenicom da se kod zamoraca zubi skraćuju pod uglom od 15 stepeni, dok se kod kunića zubi kidaju ravno. (Nemojte da vas ovaj dio teksta zbuni - veterinar je htjeo nesto isprobat, da kompenzira prerastene korijene, pa je zato mislio pod kutem od 15, ali ispravno se bruse pod kutem od 30) Ukoliko veterinar skrati zube zamorca ravno, onda to stoji kao razlog zasto je nekim zamorcima potrebno tako puno vremena da opet počnu da jedu sami. Bloom je skoro odmah pocela pomalo jesti, iako je bilo očigledno da su joj usta bila bolna zbog pomenute procedure.

[X-ray photos from Pinta. - Lynx]

This x-ray shows Bloom's elongated roots:


This is Willie's normal x-ray:


Objašnjenje: Dr. Legendre kaže da bi se zubi trebali skraćivati pod uglom od 30 stepeni (stupnjeva). Uradila sam skicu zuba i kao vodič upotrijebila detaljno ilustrovanu lobanju iz Self-Assessment Color Review of Small Mammals od Susan A. Brown i Karen L. Rosenthal, strana 78. Sivi dio predstavlja korjen. I ovdje je takodje navedeno da bi se zubi trebali skracivati pod uglom od 30 stepeni.Tekst preuzet sa - http://www.guinealynx.info/forums/viewtopic.php?t=2201 gdje imate još korisnih informacija.


PRERASLI KORJENOVI

Zubi kod zamoraca imaju otvoren korjen i stalno rastu. Ponekad korjen raste ili bude gurnut u vilicu sto izaziva prerasle korjenove. Pregled zuba nekada ne može ukazati na ovo stanje.

Slika prikazuje: Malocclusion (krivi zagriz) koji rezultira u prerastanju sjekutića


Prerastanje korjenova donjih zuba se ponekad može osjetiti pod rukom u smislu malih kvržica duž donje vilice.
Prerastanje korjenova gornjih zuba može stvoriti pritisak na oči, izazivajući suzne oči, ispupčenost očnih jabučica, infekcije kao mnoge druge probleme.

Slika prikazuje: Zamorac kod kojega je doslo do produženja izbočina(spurs) u gornjem dijelu vilice, sto rezultira razdiranjem obraza


Za svakog zamorac koji bi mogao imati problema sa zubima, rendgensko snimanje može biti od neprocjenjive pomoći. Usljed ovakvog stanja, nakon prvog skracivanja zuba, nošenje Chin Sling-a je od velike vrijednosti, jer potpomaže normalno, prirodno trošenje zuba.

Tekst preuzet sa - http://www.guinealynx.info/elongated_roots.html

Trudili smo se ovu vam problematiku prikazati što preciznije i temeljitije. Za detaljnije informacije svakako pogledajte linkove koje smo priložili ili pitajte na forumu. Također, ukoliko imate nekih zamjerki na tekst obratite se AiM Timu.

Tekst su prevodile Milica, dana69 i renata2601. Tekst je uobličila i nadopunila te ubacila fotografije mara.
« Zadnja izmjena: 28. Kol. 2008, 15:12:49 mara » Evidentirano
 Str: [1] Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Zeko i prijatelji portal | Powered by SMF 1.1.13. © 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved. Epsilon / TinyPortal v0.9.8 © Bloc